понеделник, юли 15, 2024
публикации

Кога, ако не на 1 май

На 1 май 1886 г. в гр. Чикаго, САЩ се е провела национална стачка, организирана от синдикатите срещу 14 часовия работен ден. Протестът продължава и следващите дни, прераствайки в безредици. Има убити, ранени и много арести.
Няколко години по-късно първомайският протест започва да се появява и в други страни, а през 1933 г. Хитлер го обявява за „Празник на националния труд“, който използва за своите мащабни националистични парадни шествия. По-късно, след като унищожава синдикатите в Германия, името на празника се променя в Национален празник на народа на Германия.
По време на социализма 1 май е приет за ден на Труда от целия социалистически лагер, където се провеждат задължителни манифестации във възхвала на комунистическата партия.
Историческите традиции в България са социалистите да развеят червените си знамена именно в този ден, както се случи и сега.
Срещу протестиращите беше монтиран огромен екран, сякаш за да удвои събралите се хора, дирижирани от председателя на социалистическата партия „другарката“ Корнелия Нинова в протест срещу корупцията, мизерията и бедността.
Желанието на протестиращите е правителството начело с Бойко Борисов да подаде незабавно оставка. Имат ли политиките на социалистическата партия нови решения за изкореняване на корупцията, глада и бедността? Защото по време на техни управления българинът нито стана по-малко корумпиран, нито по-богат, нито по-сит…

[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]