понеделник, юли 15, 2024
публикации

Протест на българските превозвачи

Протест на превозвачите на товарни превози и превози на хора в деня на срещата на върха между лидерите на Европейския съюз и лидерите на Западните Балкани. Стотици тежкотоварни камиони и автобуси са позиционирани в десните ленти на пътя на стратегически места на бул. Цариградско шосе. Протестът се провежда в повече от 10 града в България.
Протестът е обявен не срещу изпълнителната власт в България, а да покаже на западните лидери несъгласието на България с предложените от френския президент Еманюел Макрон регулации в Мобилен пакет 1. За превозвачите, които работят изцяло в конкурентна бизнес среда и не разчитат на субсидии от Европейски фондове, тези промени ще се отразят пагубно на бизнеса им, тъй като и в момента те са задължени да спазват строги регулации, свързани с техническото състояние на превозното средство, екологични изисквания и безопасност на труда. По този начин ще се елиминира страната ни от бизнеса, като се наложат непосилни изисквания на превозвачите, като например превозвачите да се прибират на всеки 3 седмици, да се почива на хотел в регламентираните дни за почивка, да се нощува извън превозното средство, да се заплащат командировъчни по ставките на съответната държава след третия ден пребиваване в нея. България вече има предложения за промяна, които ще отстоява, като например за най-пагубния текст, предложен от френския президент да се връщат задължително на всеки 3 седмици в страната, това  връщане да бъде право, а не задължение.
Протестиращите също са в готовност да блокират работата на всички по-големи заводи, собственост на чуждестранни инвеститори на територията на страната ни и по този начин да покажат, че всеки може да прави бизнес на територията на друга държава, членка на Европейски съюз.

[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]